«Σβήστο μη σε αποβάλω!»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ (από Λύκειο των βορείων προαστίων): Μια καθηγήτρια με το τσιγάρο στο στόμα κυνηγάει τα παιδιά γιατί καπνίζουν στην αυλή και τους απειλεί με αποβολή!

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Αν και το κάπνισμα απαγορεύεται, δεν μπορούν να σε τιμωρήσουν γι' αυτό. Μπορούν να σου κάνουν συστάσεις για να σου ζητήσουν να το κόψεις οικειοθελώς. Αντίθετα, ο νόμος προτρέπει τους καθηγητές να μην καπνίζουν μπροστά σου «γιατί το παράδειγμά τους αναιρεί όσα λένε στους μαθητές». Πείτε λοιπόν στην καθηγήτρια ότι δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

ΝΟΜΟΣ: «Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να καπνίζουν στους χώρους του σχολείου, αλλά το κάπνισμα δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Στους μαθητές που τυχόν καπνίζουν θα πρέπει να γίνονται συστάσεις και να εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να καπνίζουν. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν πρότυπα για τους μαθητές, που δέχονται από αυτούς έμμεσα και άμεσα μηνύματα για το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και επιθυμητό. Πρέπει λοιπόν ν' αποφεύγουν, κατά το δυνατόν να καπνίζουν δημόσια στους χώρους του σχολείου, γιατί έτσι το παράδειγμά τους αναιρεί όσα λένε στους μαθητές». (Γ2/89/09-01-1990 ΥΠ.Ε.Π.Θ.)


30.10.2005 Τεύχος #5