«Ή κάνετε παρέλαση ή σας ρίχνω τον βαθμό!»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Λοιπόν...Σενάρια που πιστεύω ότι λίγο-πολύ έχουμε ζήσει όλοι... Έρχεται η περίοδος που μας λένε οι γυμναστές: "Ποια παιδιά θέλουν να κάνουν παρέλαση;". Μόλις τα παιδιά ξινίζουν, αρχίζει να λέει ο γυμναστής πως "είναι τιμή και υποχρέωσή σας" και “όσοι δεν κάνουν παρέλαση θα πάρουν χαμηλότερο βαθμό”... Και στην τελική διαλέγει 5 άτομα και λέει “εσείς παρέλαση - θέλετε δε θέλετε!”. Έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο;»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Γύρω από την παρέλαση υπάρχει μεγάλη σύγχυση, την οποία το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει εύκολα με μία εγκύκλιο, αλλά (όπως και σε άλλα σοβαρά θέματα) κάνει την πάπια γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος. Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν:
1) Ο λόγος που ζείτε αυτό το σκηνικό πριν από κάθε παρέλαση είναι ότι το σχολείο σας είναι υποχρεωμένο να στείλει αντιπροσωπεία του στην παρέλαση (Γ4/150/24-02-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ.), αλλά εσείς δεν είστε υποχρεωμένοι να συμμετέχετε στην αντιπροσωπεία.
2) Το να σας τιμωρήσουν επειδή δεν θέλετε να κάνετε παρέλαση είναι παράνομο και δεν δικαιολογείται από καμία διάταξη. Υπάρχει μόνο μία αναφορά σε εγκύκλιο του '77, η οποία αφενός δεν μιλάει συγκεκριμένα για την παρέλαση, αφετέρου δίνει απλώς οδηγίες σημειώνοντας ότι «τονίζουμε ότι με την εγκύκλιο αυτή δε δίδουμε εντολές για εκτέλεση αλλά επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε βασικές υποχρεώσεις...» (Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ.).
3) Οι παρελάσεις γίνονται σε μέρες μαθητικής αργίας (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη) και στις αργίες δεν είστε υποχρεωμένοι να πάτε πουθενά. Γι' αυτό τον λόγο και δεν παίρνουν απουσίες όσοι λείπουν από την παρέλαση.

Όσο για τους κακούς βαθμούς λόγω παρέλασης ενημερώστε τον Γυμναστή σας ότι:

1) Η βαθμολογία σε ένα μάθημα δεν αφορά τη συμπεριφορά των μαθητών αλλά τις επιδόσεις τους. Ο βαθμός είναι για την αξιολόγηση και όχι για την συμμόρφωση των μαθητών.

2) Ειδικά για το μάθημα της Γυμναστικής υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα εξέτασης για να βγουν οι βαθμοί σας και κανένα από αυτά δεν είναι η παρέλαση (ΑΠΣ Φυσικής Αγωγής).

Αν, λοιπόν, σας αδικήσει, μπορείτε να του κάνετε καταγγελία οπότε ο Γυμναστής θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στον ανώτερό του Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής μία αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας όπου θα φαίνεται ότι ο βαθμός σας προέκυψε ως αποτέλεσμα εξετάσεων σε αυτά τα αντικείμενα.

FLASHBACK
26/10/2005: Μια 14χρονη αριστούχος μαθήτρια στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να σηκώσει την ελληνική σημαία και να παρελάσει. Την θέση της μαθήτριας πήρε ο επόμενος στη βαθμολογία και ούτε γάτα ούτε ζημιά. «Αυτά τα θέματα έχουν επιλυθεί από την κείμενη νομοθεσία και τα σχολεία δεν εμπλέκονται», δήλωσε ο προϊστάμενος Β'βάθμιας Εκπ/σης Δυτ. Θεσσαλονίκης Γ. Κωνσταντινίδης, «εμείς πρεσβεύουμε το δημοκρατικό και ανοικτό σχολείο χωρίς διακρίσεις. Δεν μπορούμε να θέτουμε φραγμούς στη συνείδηση κανενός πολίτη».

INFO
• Η ιδέα της παρέλασης των μαθητών με στρατιωτικό τρόπο ανήκει στον Χίτλερ. Στόχος του ήταν να καλλιεργήσει ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας στη γερμανική νεολαία. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε από την δικτατορία του Μεταξά.
• Η μαθητική παρέλαση δεν προβλέπεται στο τελετουργικό των εθνικών εορτασμών σε καμία χώρα της Ευρώπης. Ο συνήθης τρόπος συμμετοχής των μαθητών είναι η απόθεση λουλουδιών σε μνημεία.


10.12.2006 Τεύχος #8