«Αν ξαναμιλήσεις, θα σε χτυπήσω!»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ Σε τμήμα της Γ' Γυμνασίου ιδιωτικού σχολείου ο καθηγητής μπαίνει καθυστερημένος και τα βάζει με τους μαθητές που έκαναν θόρυβο όσο έλειπε και ακούγονταν στις διπλανές τάξεις. Τα παιδιά δεν ησυχάζουν αμέσως και ο καθηγητής εκνευρίζεται ακόμη πιο πολύ. Τη νύφη πληρώνει ο Παύλος (ψευδώνυμο) στον οποίο λέει: «Πήγαινε αμέσως στο πρώτο θρανίο και μη ξαναμιλήσεις γιατί θα σε χτυπήσω!». Λίγο αργότερα ο Παύλος κάνει κατά λάθος θόρυβο (σπρώχνει το δεύτερο κενό θρανίο προς τα πίσω για να χωρέσει). «Συγγνώμη κύριε…» λέει αλλά είναι αργά για εξηγήσεις. Ο καθηγητής τον πλησιάζει σε έξαλλη κατάσταση: «Δεν σου είπα να κάτσεις ήσυχα; Νόμιζες ότι αστειεύομαι;». Και μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών αρχίζει να τον γρονθοκοπάει με μανία στην πλάτη και στον αυχένα («έπαιζε ταμπούρλο στην πλάτη του» είπε μετά ένας συμμαθητής του). Αφού του έριξε καμιά δεκαριά μπουνιές, γυρνάει και του λέει «Αν το ξανακάνεις, θα σε διαλύσω». Γυρνάει στον πίνακα και συνεχίζει το μάθημα κανονικά, με τον μαθητή δακρυσμένο και σε κατάσταση σοκ και την τάξη αποσβολωμένη.
(σ.σ Οι γονείς του μαθητή κινήθηκαν νομικά εναντίον του σχολείου και του καθηγητή. Η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ήταν αρμόδια να ασκήσει πειθαρχική δίωξη εναντίον του καθηγητή, δεν το έκανε. Αρκέστηκε στο να συμβουλεύσει το σχολείο «να τα βρει με τους γονείς για να μην εκτεθεί η εκπαιδευτική κοινότητα». Το σχολείο το μόνο που έκανε ήταν να αλλάξει τμήμα τον καθηγητή και να του υποδείξει να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον της τάξεως - πράγμα που δεν έκανε!)

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! O νόμος (18726/22-02-1978 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ.) είναι κατηγορηματικός: Η άσκηση βίας σε μαθητές ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Αλλά ποιος νοιάζεται για το νόμο; Το ιδιωτικό σχολείο δεν θέλει να χαλάσει την εικόνα του. Η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλύπτει τον «συνάδελφο». Και οι μαθητές, αντί να προσπαθήσουν να σταματήσουν τον καθηγητή, αντί να σηκωθούν και να βγουν έξω, κάθονται «αποσβολωμένοι» και συνεχίζουν να παρακολουθούν το μάθημα. Έχουν μάθει, βλέπετε, να λύνουν δευτεροβάθμιες εξισώσεις και να κλίνουν ανώμαλα ρήματα. Η αλληλεγγύη είναι εκτός ύλης.


25.3.2006 Τεύχος #6