Φούστευε και μη ερεύνα!


Όσα κορίτσια πάνε εκδρομή με το σχολείο τους στα Μετέωρα το ξέρουν. Πριν μπουν στο μοναστήρι, πρέπει να φορέσουν φούστες – έστω και πάνω από το παντελόνι τους. «Γιατί;», «Γιατί έτσι λέει η θρησκεία μας, κορίτσι μου!».
Εφτά κορίτσια και τρία αγόρια Α΄ Λυκείου λένε τη γνώμη τους.


Αφού αναγκάστηκαν να φορέσουν τις φούστες, τα κορίτσια πόζαραν με ευλάβεια μπροστά στο μοναστήρι.


 Παρακαλώ κάποιος να μου εξηγήσει τι το αμαρτωλό έχει ένα τζιν παντελόνι.

Νεφέλη


Μπορεί σαν κίνηση να φαίνεται κάτι απλό και μικρό -μια φούστα φοράς για μισή ώρα- αλλά με κάτι τέτοια απλά και μικρά η εκκλησία υποβιβάζει τη γυναίκα και την κάνει να νιώθει κατώτερη. Τη βάζει να κρύψει το σώμα της σαν να έπρεπε να ντρέπεται για αυτό. Και αυτό περνάει υποσυνείδητα στον κόσμο.

Δάφνη


 Είχε πολύ πλάκα! Όποτε περνούσε ένας μοναχός, βγάζαμε λίγο το πόδι μας έξω από το σκίσιμο της φούστας για να δει το παντελόνι και να κολαστεί.

Αναστασία


 Εγώ δεν είμαι ούτε φανατική χριστιανή, ούτε φανατική φεμινίστρια. Είδα την όλη φάση ως τουρίστρια. Έβαλα τη φουστίτσα μου, μπήκα, βγήκα και έβγαλα και ωραίες φωτογραφίες.

Έλενα


 Κοιτάξτε, εγώ είμαι αγόρι οπότε δε φοράω φούστες - στα μοναστήρια τουλάχιστον (χαχαχα). Πιστεύω όμως ότι όταν βρίσκεσαι σε έναν χώρο ιερό, πρέπει να τηρείς τους κανόνες του. Αλλιώς μην πας! Όταν πηγαίνεις στο τζαμί, γιατί βγάζεις τα παπούτσια σου; Άντε πες στους Μουσουλμάνους «δεν τα βγάζω» και θα δεις τι έχει να γίνει! Και στο κάτω-κάτω γιατί κυρά μου νιώθεις κατώτερη όταν φοράς φούστα; Αμάν πια αυτά τα φεμινιστικά!

Γιώργος


 Οι γυναίκες είναι αχάριστες! Ξεχνάνε ότι πριν 50-60 χρόνια δεν είχαν καθόλου δικαιώματα, τώρα θέλουν να μπαίνουν και με φούστα στο μοναστήρι. Σε λίγο θα ζητάνε να μπουν και στο Άγιο Όρος! Αντί να κάνουν τον σταυρό τους που έχουν σχεδόν τα ίδια δικαιώματα με εμάς, το παίζουν αδικημένες και επαναστάτριες. Σιγά μωρέ!

Νίκος


 Εγώ φόρεσα τη φούστα χωρίς να το πολυσκεφτώ. Κάτι όμως μου βρωμούσε. Ήταν η ίδια η φούστα! Έλεος! Δεν μπορούν να τις πλένουν συχνότερα;

Μελίνα



 Εμένα μ' ενόχλησε η υποκρισία. Μπήκε μια γυναίκα με τη ζακέτα δεμένη στη μέση πάνω απ' το παντελόνι και την άφησαν να περάσει, θεωρώντας τη ζακέτα φούστα! Φυσικά έκανα κι εγώ το ίδιο με το μπουφάν μου. Δεν είναι μαλακία όμως αυτό; Ή φοράς φούστα ή δε φοράς!

Μαρίσα


 Εγώ αρνήθηκα να φορέσω φούστα. Το θεωρώ φαλλοκρατικό και προσβλητικό. Και μην ακούσω πάλι αυτή την μαλακία με τα τζαμιά και τα παπούτσια! Εκεί όλοι βγάζουν τα παπούτσια, και άντρες και γυναίκες! Και εγώ θα τα έβγαζα. Θα το έκανα από σεβασμό σε κάτι ξένο, όπως είναι μουσουλμανισμός. Η ορθοδοξία, όμως, δεν είναι κάτι ξένο, ανήκει και σε μένα. Μου προκαλούν δέος τα λόγια του Χριστού. Και δεν νομίζω ότι θα καθόταν ο Χριστός να ασχοληθεί με τις φούστες. Θα σου έλεγε απλώς «Έλα όπως είσαι».

Σεμέλη


 Είμαι αγόρι. Τα κορίτσια του σχολείου μου είχαν ένα τελείως φυσιολογικό ντύσιμο, καθόλου προκλητικό. Κάτι τέτοια κάνει η εκκλησία και μετά σιχαινόμαστε τη θρησκεία μας. Κρίμα.

Αλέξανδρος