SCHOOLWAVE
Πώρωση!

Οι υπεύθυνοι της Τεχνόπολης μιλούσαν για ρεκόρ προσέλευσης κόσμου: 20.000 σε τρεις μέρες. Μα τι έγινε ξαφνικά; Τόσο καλά είναι αυτά τα μαθητικά συγκροτήματα;
 

ΦΩΤ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ

 

Ευτυχώς που το γυρίσαμε σε DVD! Για να το βλέπουμε και να παίρνουμε κουράγιο -δεν είμαστε τόσο λίγοι τελικά. Και για να το τρίψουμε στη μούρη της Γιαννάκου, του Ευαγγελάτου και όλων αυτών που νομίζουν ότι το μόνο που κάνουν οι μαθητές είναι να διαβάζουν ή να βιάζουν. Υπάρχει ένας κόσμος που αυτοί τον αγνοούν και εκείνος τους περιφρονεί. Ένας κόσμος από μαθητές ονειροπόλους και ζόρικους. «Fuck you, I won' t do what you tell me» ούρλιαζε πάνω στη σκηνή η Ελένη από το Ναύπλιο και το κοινό αγρίευε. «Immerse your soul in love» τραγουδούσε η Ειρήνη από το Μοσχάτο και το κοινό ησύχαζε.

Tο κοινό ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του φετινού Schoolwave. Παιδιά από την Αθήνα, παιδιά από την επαρχία, αλλά και μεγάλοι που είχαν φέρει ακόμα και τα μωρά τους. Oι υπεύθυνοι της Τεχνόπολης μιλούσαν για ρεκόρ προσέλευσης: πέντε χιλιάδες πέρασαν την πρώτη μέρα, εφτά τη δεύτερη, εφτά την τρίτη. Mα τι έγινε ξαφνικά; Tόσο καλά είναι πια αυτά τα μαθητικά συγκροτήματα; Όχι, δεν είναι όλα τόσο καλά (αν και ορισμένα είναι γαμάτα!). Είναι όμως αληθινά -παίζουν μουσική γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Κόντρα σε γονείς, καθηγητές, Υπουργεία, τηλεόραση, όλα αυτά τα φοβισμένα ανθρωπάκια που συνέχεια τους λένε «άστα αυτά για αργότερα». Και παίζουν μουσική για να τη μοιραστούν. «Τώρα θα παίξουμε ένα δικό μας τραγούδι» είπε κάποια στιγμή ο Γιώργος από τη Ναύπακτο. «Ελπίζω να σας αρέσει, να το λατρέψετε!».

Σε ορισμένες περιπτώσεις η λατρεία έπαιρνε διαστάσεις μαζικής υστερίας. Όπως έγινε με τους Danger by Design, ένα μέταλ συγκρότημα από τη Χαλκίδα. Αυτά τα ευγενικά παιδιά που πάνω στη σκηνή μεταμορφώνονται σε τέρατα. Δείτε τους στο DVD και θα καταλάβετε... (Ο μόνος που δε θα καταλάβει θα είναι ο Ευαγγελάτος: «Μήπως πρόκειται για σατανιστές;». Tο βρήκες πάλι μεγάλε! Κάνε μια εκπομπή!).

Υπήρχαν και πέντε «υψηλοί καλεσμένοι» στο φετινό Schoolwave. O Αγγελάκας, ο Αλκίνοος, οι Raining Pleasure, οι Ρόδες και ο Σαββόπουλος. 
Ήρθαν να παίξουν σχεδόν τζάμπα και τους ευχαριστούμε. Tο μόνο ατύχημα ήταν που δεν έπαιξε τελικά ο Σαββόπουλος. Όχι γιατί φοβήθηκε δέκα-είκοσι τραμπούκους που είχαν μπει στο φεστιβάλ, μοίραζαν προκηρύξεις και τον απειλούσαν με γιαούρτωμα (γιατί, λέει, έχει «ξεπουληθεί»). O ίδιος είχε έρθει στα παρασκήνια και επέμενε να βγει στη σκηνή. Φοβηθήκαμε όμως εμείς, γιατί μάθαμε ότι οι ίδιοι τραμπούκοι ένα μήνα πριν σε συναυλία του Σαββόπουλου στο Περιστέρι είχαν ξεκινήσει με γιαούρτια και είχαν καταλήξει σε μπουνίδια και μολότοφ. Tο ρισκάραμε με 7.000 κόσμο από κάτω;

Ακόμα κι αυτό όμως δε χάλασε τη γιορτή. Όταν τελείωσε και η τρίτη βραδιά, λίγο μετά την «καληνύχτα» και το «ραντεβού του χρόνου», ο κόσμος συνέχισε να κάνει βόλτες, να ξαπλώνει στα γρασίδια, να χαζεύει μερικούς τρελούς που κάνανε ακόμα bmx στη ράμπα. Την άλλη μέρα άρχισαν να έρχονται τα γράμματα στο περιοδικό.

 

«Ξημερώματα Δευτέρας (26/6). Σε λίγες ώρες έχω φροντιστήριο. Tο μάθημα της Έκθεσης όμως είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι. Ξαπλωμένη με τα μάτια ορθάνοιχτα, κοιτάζω στο ταβάνι και ξαναζώ τη συναυλία...» Μαριάννα

«Πήγα ρε μάγκες Schoolwave -ήταν και γαμώ!!! Βέβαια την πρώτη μέρα στο pit έπεσε λίγο βρωμόξυλο και ξύλιασα και δεν μπορούσα να κοπανηθώ τις άλλες μέρες. Από Λευκάδα ήρθα -άξιζε τον κόπο!» Στάθης

«M' άρεσε το Schoolwave. Φέτος πιο πολύ. Γιατί γνώρισα κι άλλα παιδιά που "αν και γεννιούνται κανονικά, δε μεγαλώνουν κανονικά, ούτε ονειρεύονται κανονικά". Γιατί μπορούσα να τραγουδήσω, να χορέψω, να κλάψω, να γελάσω χωρίς να με κοιτάνε όλοι περίεργα» Mαρία

 

ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

21 συγκροτήματα: 12 από Αθήνα + 9 από επαρχία 
103 παιδιά: 87 αγόρια + 16 κορίτσια 
10 διαφορετικά είδη μουσικής: από progressive metal και ska-punk μέχρι low bap και παραδοσιακά 
7 συγκροτήματα με frontwoman και όχι frontman 
7 συγκροτήματα από Μουσικά σχολεία 
2 συγκροτήματα από ιδιωτικά σχολεία 
19 συγκροτήματα έπαιξαν (και) δικά τους κομμάτια 
5 μόνο συγκροτήματα γράφουν τραγούδια με ελληνικό στίχο 
12 συγκροτήματα είναι υπέρ της μουσικής πειρατείας 
15 συγκροτήματα έχουν τουλάχιστον έναν μακρυμάλλη 
19 συγκροτήματα έχουν αγόρια που φοράνε σκουλαρίκια 
4 συγκροτήματα έχουν αγόρια που βάφουν τα μάτια τους 
6 συγκροτήματα έχουν δικό τους site (Carbonated Lemonade, Entropia, No Profile, Rosebleed, Γυάλινη Σφαίρα, Ροζ Τοστ) 
Οι πιο καλοί μαθητές είναι οι Steel Blood (18,8 μέσο όρο) και οι χειρότεροι οι Rosebleed (12 μέσο όρο) 
6 συγκροτήματα είχαν κάνει σεξ το βράδυ πριν τη συναυλία... (έτσι μας είπαν τουλάχιστον!)

 

Ευχαριστούμε:

1. Την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τη συνδιοργάνωση και την Ντόρα Μπακογιάννη για την χωρίς καμία παρέμβαση υποστήριξη.

2. Την Aegean Airlines για τη μεταφορά των παιδιών της επαρχίας στις ακροάσεις και στο φεστιβάλ.


 Live στο Gagarin 205

Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2007 θα παίξουν στο Gagarin (Λιοσίων 205, σταθμός ΜΕΤΡΟ-ΗΣΑΠ Αττική) εφτά από τα συγκροτήματα του Schoolwave (Carbonated Lemonade, Danger by Design, Entropia, No Profile, Rosebleed, Ska-Bangies, Steel Blood). Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:31 και η συναυλία αρχίζει στις 21:01. Είσοδος: 10 ευρώ.

 

Η Μαρίνα απ' τις Carbonated Lemonade

Οι Danger by Design απ' τη Χαλκίδα

Οι Steel Blood απ' τις Σέρρες

Ο Γιάννης απ' τους No Profile

Το DVD κυκλοφορεί την άλλη Δευτέρα 18/12 με την Ελευθεροτυπία

Λιώστε το!

SCHOOLWAVE 2007

Το τρίτο SCHOOLWAVE θα γίνει του χρόνου τον Ιούνιο, λίγο μετά τις εξετάσεις. Όπως πέρσι, θα μπορούν να λάβουν μέρος μαθητικά συγκροτήματα απ' όλη την Ελλάδα.
Για πρακτικούς λόγους, μια πρώτη επιλογή των συγκροτημάτων που θα δηλώσουν συμμετοχή (την περασμένη φορά έφτασαν τα 180) θα γίνει μέσα από demo με ένα μόνο τραγούδι που πρέπει να στείλει κάθε συγκρότημα. Την ακρόαση και επιλογή των demo θα κάνει κριτική επιτροπή, τα ονόματα της οποίας θα ανακοινωθούν στο επόμενο τεύχος τον Μάρτιο. Την επιλογή στο Schoolwave 2006 έκαναν ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης, το συγκρότημα Raining Pleasure και ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός.

Τα συγκροτήματα που θα προεπιλεγούν θα έρθουν για live ακροάσεις στην Αθήνα, απ' τις οποίες θα προκύψουν τα συγκροτήματα που θα παίξουν τελικά στο φεστιβάλ. Εννοείται ότι και πάλι δε θα υπάρχει βράβευση, καθώς στόχος είναι να παίξουν οι μαθητές τη μουσική που τους αρέσει και όχι να μπουν σε οποιαδήποτε διαδικασία ανταγωνισμού. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο τεύχος Μαρτίου και στο site του περιοδικού.

Υ.Γ: Όσα συγκροτήματα λάβανε μέρος στο 1ο και 2ο Schoolwave, μπορούν να ξανασυμμετάσχουν με demo, εφόσον πληρούν τους όρους συμμετοχής.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Αντιγράψτε την παρακάτω αίτηση (ή κατεβάστε την από εδώ) και στείλτε τη ταχυδρομικά μαζί με το demo στη διεύθυνση «Μίνωος 10-16, Νέος Κόσμος, Αθήνα, 11743» με την ένδειξη «για τους Schooligans, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι την Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2007.

- Όνομα συγκροτήματος
- Είδος μουσικής (στο περίπου)
- Τίτλος τραγουδιού που θα περιέχει το demo:
-Σύνθεση τραγουδιού: Δική σας: ______ Άλλου καλλιτέχνη:______
- Αριθμός μελών
- Ονοματεπώνυμο μελών
- Ηλικία/ Τάξη/ Σχολείο κάθε μέλους
-Πόλη που μένουν τα περισσότερα μέλη (και δήμο αν πόλη είναι η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη)
-Τηλέφωνα επικοινωνίας (1 σταθερό+2 κινητά)


Προσοχή: 
1) Το demo πρέπει να είναι ηχογραφημένο live, δηλαδή να έχουν ηχογραφηθεί όλα τα όργανα ταυτόχρονα και χωρίς επεξεργασία. (Σε αντίθετη περίπτωση, θα απορρίπτεται)

2) Όλα τα μέλη του γκρουπ πρέπει να είναι μαθητές. (Κατ' εξαίρεση μπορεί να γίνει δεκτό ένα άτομο που να μην είναι μαθητής, αλλά οπωσδήποτε δε θα πρέπει να έχει κλείσει τα 21 χρόνια την ημερομηνία διεξαγωγής του φεστιβάλ)