«Λείπει η Αγγλικού, θα κάνετε Ιστορία!»

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Γεια σας, πάω Α' Λυκείου και έχω μια απορία σχετικά με κάτι που συνέβη αυτή τη βδομάδα στο σχολείο μου. Λοιπόν, η Γ' Λυκείου πήγε την πενταήμερή της κι έτσι εμείς είχαμε κάποια κενά από τους καθηγητές που τη συνόδευσαν. Αντί όμως να κάνουμε κενά, ή έστω να μας ψιλοαπασχολήσει κάποιος, ο λυκειάρχης "γέμισε" όλες τις ώρες με ένα σωρό άσχετα μαθήματα! Με αποτέλεσμα αυτή τη βδομάδα να κάνουμε 3-4 ώρες Ιστορία, Χημεία κλπ, ενώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του Υπουργείου ορίζει δύο ώρες τη βδομάδα γι' αυτά τα μαθήματα! Είναι νόμιμο αυτό που έγινε;»

Πάνος
 

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Όταν ένας καθηγητής λείπει είτε για μία μέρα είτε για μία εβδομάδα, απαγορεύεται να κάνει άλλος καθηγητής μάθημα στις ώρες του. Δύο πράγματα μπορεί να κάνει ο διευθυντής για αυτά τα κενά:
1) Να βάλει κάποιον άλλον καθηγητή να «απασχολήσει» την τάξη (χωρίς να κάνει μάθημα) (18726/22-02-1978 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ)
2) Ή να μετακινήσει τις ώρες αυτές στο τέλος της ημέρας ώστε οι μαθητές να φύγουν νωρίτερα (6492/11-01-1983 Απόφαση ΥΠ.Ε.Π.Θ). Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν έχει δικαίωμα ο διευθυντής να αυξήσει τις ώρες που προβλέπει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Υπουργείου για κάθε μάθημα (Γ2/4685/07-09-2001 ΥΠ.Ε.Π.Θ).


18.6.2006 Τεύχος #7